Nikogo już chyba nie dziwi, że nasza żywność ma terapeutyczne działanie na organizm. Co ważne, ta zwyczajna i niedroga żywność – może znacznie wpłynąć na zdrowotną kondycję ciała.
Dlatego dziś poznasz zalety jedzenia rzodkiewki, które są tak łatwe w uprawie, że możesz je sam sobie wyhodować w ogródku albo nawet na parapecie w domu.
Jednak zanim o tym – to najpierw musisz wiedzieć, że niestety rzodkiewki kumulują azotany obecne w nawozach, a ich nadmiar w organizmie może wywołać biegunki i zatrucia.
Ze względu na to – aby cieszyć się leczniczymi właściwościami – najlepiej abyś jadł rzodkiewki ze sprawdzonego źródła albo te, które sam sobie wyhodowałeś.
Czemu rzodkiewka jest taka zdrowa?
Ponieważ zawiera w sobie sporo błonnika, minerałów (potasu, fluoru, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, siarki, miedzi) oraz witamin z grupy B a do tego, niacynę, kwas foliowy, retinol, prowitaminę A.
Poznaj…
6 leczniczych właściwości rzodkiewki
1. Wykazuje działanie hamujące i cytotoksyczne w rozwoju komórek raka m.in. prostaty, jelita grubego, piersi – gdyż zawiera sulforafen.
2. Przyśpiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie – ponieważ zawiera błonnik i potas biorący udział w spalaniu tłuszczów.
3. Usprawnia pracę wątroby i układu pokarmowego – albowiem pobudza wydzielanie żółci i niszczy szkodliwe bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym.
4. Zapobiega anemii – gdyż jest zasobna w żelazo.
5. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie – bo zawiera związki siarki i kwercetynę.
6. Wzmacnia włosy i paznokcie.
Wiesz już, że korzeń rzodkiewki jest bardzo zdrowy. A teraz ciekawostka!
Liście rzodkiewki także odznaczają się dużą zawartością witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto mają one 2 razy więcej witaminy C niż cytryna oraz o wiele więcej wapnia i żelaza niż szpinak.
Jak zrobić niesamowicie zdrowe pesto z liści rzodkiewki?
Krok 1. Liście rzodkiewki (1 pęczek) zalej wodą, dodaj łyżeczkę sody i odstaw na chwilę.
Krok 2. Liście przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój, włóż do blendera, zalej oliwą z oliwek (6 łyżek) i zblenduj.
Krok 3. Po chwili blendowania dodaj 2 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i ponownie całość zblenduj.
Krok 4. Osobno zblenduj płatki drożdżowe (4 łyżki) i prażone ziarna słonecznika (5 łyżek).
Krok 5. Połącz pastę z liści rzodkiewki z płatkami drożdżowymi oraz ziarnami słonecznika i ponownie całość zblenduj.
Krok 6. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj kilka dni w lodówce.
Krok 7. Pesto podawaj z makaronem, warzywami, kotletami, kanapkami
To tyle.
Smacznego życzę.
Sprawdź, jaka jeszcze żywność ma lecznicze właściwości
całą zimę czeka się na świeżą rzodkiewkę z działki 😉