Prosty przepis na bezglutenowe śniadanie, które doda ci energii


468 liczba udostępnień

Już za moment poznasz prosty przepis na bezglutenowe śniadanie, które doda ci energii na cały dzień.

Jednym z najbardziej popularnych słów związanych z dietą, był w ostatnich latach gluten. Co to jest gluten? To białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. Dzięki glutenowi ciasto ma właściwości elastyczne, a wypieki są puszyste. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa glue, czyli klej.

Większość osób dobrze toleruje gluten, jednak niektórzy mogą źle reagować na obecność tego białka. Za niepożądane reakcje na gluten odpowiada, jego składnik: gliadyna. Takie osoby powinny stosować tzw. dietę bezglutenową.

Przepis na bezglutenowe śniadanie

Bezglutenowe muffinki jagodowe

Ciasto na muffinki:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mąki maranta
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • jagody

Crumble migdałowe:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki maranta
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (lub dowolny cukier granulowany)
  • 1/4 szklanki  niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

Poniżej przedstawiam wskazówki dotyczące przygotowania tego bezglutenowego śniadania.

Wskazówki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°. Wyłóż formę 12 papierowymi kubeczkami na muffinki.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę kokosową, mąkę maranta i sól morską.
  3. Użyj miksera elektrycznego lub miksera ręcznego, aby zmiksować masło i miód na kremową konsystencję.
  4. Dodaj jajka do masła i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dodaj mąkę do masy jajecznej i zmiksuj na gładką masę.
  6. Następnie dodaj jagody i odstaw ciasto na pięć minut.
  7. Użyj dużej łyżki, aby równomiernie rozłożyć ciasto między kubki na muffinki.
  8. W czystej misce wymieszaj składniki na kruszonkę migdałów. Mieszaj do momentu, aż kruszonka zacznie się zlepiać i tworzyć grudki. Nie mieszaj nadmiernie.
  9. Każdą muffinkę posyp równomiernie kruszonką (około 1 łyżki stołowej na babeczkę).
  10. Piec około 25 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjąć babeczki z formy i całkowicie ostudzić na stojaku do chłodzenia.

Już wiesz jak przygotować pyszne bezglutenowe śniadanie. Babeczki jagodowe z pewnością naładują Cię energią na cały dzień pracy. Zawarte w nich jagody zawierają wiele minerałów oraz witamin tj. selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B. Dodatkowo, jagody są bardzo pomocne na trawienie oraz problemy z układem pokarmowym.

Pamiętaj, że przepis na muffinki jagodowe jest zalecany nie tylko osobom na diecie bezglutenowej!

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź również przepisy z tej książki.


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

468 liczba udostępnień
GD

Od najmłodszych lat temat zdrowia nie jest mi obcy. Jestem przede wszystkim aktywnym sportowcem i nie wyobrażam sobie innego życia. Od wielu lat poszerzam wiedzę na temat naturalnej profilaktyki zdrowotnej.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x