Starodawny sposób na żelazną odporność. Znasz tę babciną metodę?


43 liczba udostępnień

Czy Ty również marzysz o tym by w końcu ominęło Cię jesienne przeziębienie? Niewiele osób zna genialny i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Stosując tę metodę nie tylko zwiększysz odporność organizmu ale także ochronisz wątrobę. Istnieje mikstura, która ma w swoim składzie przede wszystkim glukozę i fruktozę, a ponadto wiele garbników, które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwświądowe i przeciwzapalne.

Ten babciny sposób na lepsze zdrowie to…

miód z mniszka.

Jak sporządzić miodek z mniszka na wzmocnienie odporności?

Do wykonania miodu będzie Ci potrzeba:

  • 1 000 główek kwiatu mniszka z zieloną koroną, bez łodygi
  • dwa litry wody
  • cztery cytryny
  • 2 kilogramy cukru

Następnie wykonaj poniższe czynności:

  1. Dobrze oczyszczone kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Garnek odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie wywar odsącz przez gęste sito i gazę.
  4. Dodaj do niego sok z cytryn i cukier.
  5. Całość gotuj przez około 2 godziny.
  6. Im dłużej będziesz gotował, tym miodek będzie gęstszy.
  7. Miodek przelej do słoiczków i trzymaj w chłodnym miejscu.

Zaleca się, żeby spożywać miód raz dziennie po 2-3 łyżeczki. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór szklanych słoików, nie plastikowych lub metalowych. Przy zachowaniu wszystkich zasad odpowiedniego przechowywania miodu, mikstura może być stosowana nawet kilka miesięcy.

Prosty sposób – prawda? A jaki skuteczny.

Jakie korzyści przyniesie Ci kuracja miodem z mniszka?

Oto one:

  • Działa osłaniająco na wątrobę,
  • Dzięki obecności choliny, wykazuje właściwości żółciopędne,
  • Bardzo mocno wzmacnia układ odpornościowy,
  • Może być stosowany osłonowo podczas kuracji antybiotykowych,
  • Ma działanie moczopędne,
  • Pomocny w przypadku problemów z niestrawnością,
  • Zalecany jest osobom pracującym umysłowo, ze względu na obecność asparaginy,
  • Skuteczny w leczeniu kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych.

Poznaj również niesamowicie zdrową herbatę na wątrobę z 16 ziół.

Miód z mniszka może być również dodawany do potraw. Jednak należy pamiętać, by nie dodawać go w trakcie gotowania, a po ostygnięciu.

Znasz może inne sprawdzone mikstury albo składniki na wzmocnienie odporności? Napisz nam o nich w komentarzu.

Pamiętaj, żeby picie miodu z mniszka stało się Twoim nawykiem.


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

43 liczba udostępnień
GD

Od najmłodszych lat temat zdrowia nie jest mi obcy. Jestem przede wszystkim aktywnym sportowcem i nie wyobrażam sobie innego życia. Od wielu lat poszerzam wiedzę na temat naturalnej profilaktyki zdrowotnej.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x