Czy Ty również marzysz o tym by w końcu ominęło Cię jesienne przeziębienie? Niewiele osób zna genialny i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
Stosując tę metodę nie tylko zwiększysz odporność organizmu ale także ochronisz wątrobę. Istnieje mikstura, która ma w swoim składzie przede wszystkim glukozę i fruktozę, a ponadto wiele garbników, które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwświądowe i przeciwzapalne.
Ten babciny sposób na lepsze zdrowie to…
…miód z mniszka.
Jak sporządzić miodek z mniszka na wzmocnienie odporności?
Do wykonania miodu będzie Ci potrzeba:
- 1 000 główek kwiatu mniszka z zieloną koroną, bez łodygi
- dwa litry wody
- cztery cytryny
- 2 kilogramy cukru
Następnie wykonaj poniższe czynności:
- Dobrze oczyszczone kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Garnek odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie wywar odsącz przez gęste sito i gazę.
- Dodaj do niego sok z cytryn i cukier.
- Całość gotuj przez około 2 godziny.
- Im dłużej będziesz gotował, tym miodek będzie gęstszy.
- Miodek przelej do słoiczków i trzymaj w chłodnym miejscu.
Zaleca się, żeby spożywać miód raz dziennie po 2-3 łyżeczki. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór szklanych słoików, nie plastikowych lub metalowych. Przy zachowaniu wszystkich zasad odpowiedniego przechowywania miodu, mikstura może być stosowana nawet kilka miesięcy.
Prosty sposób – prawda? A jaki skuteczny.
Jakie korzyści przyniesie Ci kuracja miodem z mniszka?
Oto one:
- Działa osłaniająco na wątrobę,
- Dzięki obecności choliny, wykazuje właściwości żółciopędne,
- Bardzo mocno wzmacnia układ odpornościowy,
- Może być stosowany osłonowo podczas kuracji antybiotykowych,
- Ma działanie moczopędne,
- Pomocny w przypadku problemów z niestrawnością,
- Zalecany jest osobom pracującym umysłowo, ze względu na obecność asparaginy,
- Skuteczny w leczeniu kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych.
Poznaj również niesamowicie zdrową herbatę na wątrobę z 16 ziół.
Miód z mniszka może być również dodawany do potraw. Jednak należy pamiętać, by nie dodawać go w trakcie gotowania, a po ostygnięciu.
Znasz może inne sprawdzone mikstury albo składniki na wzmocnienie odporności? Napisz nam o nich w komentarzu.
Pamiętaj, żeby picie miodu z mniszka stało się Twoim nawykiem.