fbpx

Nie jedz skórki mango dopóki tego nie przeczytasz


69 liczba udostępnień

Jak często jadasz owoce mango? I teraz kluczowe pytanie jadasz je ze skórką, czy bez skórki? Chcesz wiedzieć czy skórka mango jest jadalna?

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wiele osób je mango ze skórką, podobnie jak jabłko.

Wiadomo, że skórka gruszek, jabłek, śliwek, czy nawet kiwi jest bardzo zdrowa. Jednak jak się okazuje – skórka mango wcale taka nie jest.

Chcesz wiedzieć czy można jeść skórkę mango?

Musisz wiedzieć, że skórki z mango nie je się nie tylko dlatego, że ma nieprzyjemny smak oraz strukturę.

Lekarze odradzają jedzenie skórki z tego owocu, ponieważ zawiera ona w sobie urushiol, czyli olejek żywiczny, który powoduje silne reakcje alergiczne.

Jeżeli więc jesteś uczulony na związki zawarte w trującym bluszczem albo pokrzywie – to bardzo ostrożnie obieraj mango ze skórki, aby jak najkrócej ją dotkać. A pod żadnym pozorem nie jedz jej ani nie dotykaj językiem.

Dlaczego? Ponieważ jeżeli jesteś uczulony, to alergiczne kontaktowe zapalenie skóry rozwinie się u Ciebie w ciągu od 24 do 48 godzin od dotknięcia mango.

Co się stanie jak zjesz mango ze skórką

Co gorsza zapalenie skóry charakteryzuje się intensywnym świądem i zaczerwienieniem. Następnie pojawiają się grudki, a w ciężkich przypadkach nawet pęcherzyki wypełnione płynem.

Zapaleniu jamy ustnej, jeśli zjadłeś skórkę mango może towarzyszyć ciężki obrzęk jamy ustnej.

Pamiętaj, że przebieg zapalenia skóry zwykle ustępuje samoistnie, trwając około 1 do 2 tygodni.

Chociaż większość przypadków ustępuje bez istotnych następstw zdrowotnych, aczkolwiek niekiedy mogą wystąpić powikłania, takie jak wtórne infekcje bakteryjne skóry, a rzadko rumień wielopostaciowy i pokrzywka.

Nie panikuj jednak – albowiem jak nie jesteś uczulony to kontakt z mango nie spowoduje u Ciebie paskudnej pokrzywki.

Jak szybko i sprawnie obrać mango

  1. Połóż owoc na blacie w pozycji pionowej.
  2. Odkrój szersze boki mango, tnąc nożem wzdłuż pestki.
  3. Miąższ, który pozostał wokół pestki, odkrój dookoła niej, a następnie obierz ze skórki.
  4. Skórkę, która znajduje się na dwóch dużych częściach mango obierz za pomocą szklanki. Otóż podważ najpierw szklanką brzeg skórki, następnie wsuwaj miąższ do środka szklanki, a skórkę pozostaw na zewnątrz.

I mango masz obrane!

Podsumowując: przed jedzeniem bardzo zdrowego mango, koniecznie dokładnie usuń z niego skórkę. Ponieważ już wiesz, że skóra mango jest niejadalna.

Co gorsza po kontakcie z nią może wystąpić u Ciebie wysypka, która jest bardzo dokuczliwa.

Dowiedz się jak jeszcze możesz chronić siebie i swój organizm.


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

69 liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.

Dodaj komentarz

avatar