fbpx

10 najzdrowszych pokarmów świata. Mają najsilniejsze działanie prozdrowotne


2 komentarzy, 203 liczba udostępnień

Czy wiesz, że lista produktów, które są uznawana za superfoods jest bardzo długa?

A do tego stale prowadzone są badania nad kolejnymi produktami.

Sam już gubisz się w gąszczu informacji i zwyczajnie nie wiesz, które produkty naturalne, są najbogatsze w duże ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych?

Specjalnie dla Ciebie wybrałam 10 światowych superfoods.

To one wykazują najsilniejsze działania prozdrowotne. Chcesz wiedzieć co daje jedzenie superfoods?

Oto lista 10 superfoods na świecie:

1. Spirulina

To alga, która charakteryzuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym oraz dużą zawartością witamin i składników mineralnych.

Jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, K oraz żelazo, wapń, potas, sód. Dzięki temu niesamowitemu składowi spirulina:

  • działa przeciwzapalnie,
  • zapobiega chorobom sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz udarom mózgu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • pomaga w detoksykacji organizmu oraz usuwa z niego metale ciężkie,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • łagodzi objawy alergii,
  • wspomaga zwalczanie nowotworów,
  • dodaje energii.

2. Jagody goji

To doskonałe źródło witaminy C, A, B1, B2, E. Co ważne posiadają one 18 aminokwasów oraz 21 minerałów śladowych m.in. mangan, selen, żelazo, cynk, nikiel, chrom magnez, miedź, kalcium, kalium, kobalt, natrium, fosfor i germanium. Dzięki swojemu składowi jagody goji:

  • chronią przed chorobami serca, wątroby, płuc,
  • hamują rozwój nowotworów (w szczególności żołądka, okrężnicy, płuc, piersi),
  • wspomagają terapię reumatyzmu,
  • obniżają poziom glukozy we krwi,
  • wpływają korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego,
  • poprawiają stan stawów i kości, wzroku,
  • łagodzą dolegliwości miesiączkowe,
  • opóźniają proces starzenia się organizmu.

3. Awokado

Zawiera duże ilości kwasów omega 3 i 9, a do tego ma sporo potasu, witamin C, E i A, a także witamin z grupy B. Dzięki swojemu składowi awokado:

  • działa przeciwnowotworowo,
  • zapobiega wadom rozwojowym płodu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • pozwala utrzymywać prawidłowy poziom „dobrego cholesterolu” HDL,
  • czuwa nad prawidłową pracą serca,
  • zmniejsza objawy starzenia się organizmu,
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy,
  • chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
View this post on Instagram

✅ Awokado to idealny składnik zdrowego śniadania 🥑 ❓Jak często stosujecie awokado❓ #zdrowie #zdroweprzepisy #zdrowo #zdrowystylżycia #zdrowojem #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdrowadieta #zdrowesniadanie #fit #zdroweodzywianie #dieta #awokado #awokado

A post shared by SzanujeZdrowie (@szanujezdrowie.pl) on

4. Żeń-szeń

Zawiera ponad 200 substancji aktywnych, które nie występują w żadnych innych roślinach. Do najważniejszych należą tzw. ginsenozydy. Oprócz tego są w nim cukry, witaminy i minerały. Dzięki swojemu składowi żeń-szeń:

  • wzmacnia odporności organizmu i chroni przed zakażeniami,
  • usprawnia przemianę materii,
  • dodaje energii i wigoru,
  • usprawnia przepływ krwi przez narządy wewnętrzne wpływając na ich lepsze dotlenienie, odżywienie i funkcjonowanie,
  • chroni przed osteoporozą,
  • poprawia nastrój,
  • chroni przed niekorzystnym działaniem stresu,
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • poprawia koncentrację uwagi i ułatwia uczenia się,
  • opóźnia procesy starzenia organizmu.

5. Nasiona chia

Zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Dodatkowo są bogate w błonnik, witaminę B3, E, oraz magnez, wapń, potas, cynk, żelazo i fosfor. Dzięki temu nasiona chia:

  • zapobiegają rozwijaniu się nowotworów (w szczególności prostaty, macicy i persi),
  • korzystnie wpływają na kondycję, wytrzymałość i odporność organizmu,
  • poprawiają nastrój,
  • wspomagają pracę mózgu,
  • zapobiegają rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera),
  • usprawniają pracę układu pokarmowego,
  • leczą zaparcia,
  • zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu.

Znasz już 5 najzdrowszych pokarmów świata. Zanim poznasz kolejne 5, sprawdź te miejsce – można tutaj zamówić super żywność w bardzo dobrej cenie.

6. Noni

Czyli morwa indyjska, ma w sobie wiele cennych dla ludzkiego organizmu witamin i minerałów oraz polifenoli i przeciwutleniaczy. Dzięki swojemu składowi:

  • wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni przed rozwojem miażdżycy i chorób serca,
  • leczy i zapobiega infekcjom żołądka i jelit,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga terapię reumatyzmu,
  • działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo.

7. Grzyby shitake

Są bogate w witaminy C, B6, D, kwas foliowy i ryboflawinę. Prócz tego są bogate w wiele minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Dzięki swojemu składowi grzyby shitake:

  • koją nerwy,
  • wzmacniają odporność,
  • obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu,
  • zapobiegając miażdżycy,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe.

8. Quinoa

Czyli komosa ryżowa. Zawiera dużą ilość białka oraz błonnika i żelaza. Dzięki temu:

  • wykazuje działanie: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, immunostymulujące,
  • ma właściwości antyoksydacyjne,
  • obniża cholesterol i cukier,
  • działa antynowotworowo
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

9. Olej kokosowy

To również źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, stearynowy.

Prócz tego jest bogaty w wapń, cynk i żelazo oraz witaminy: E i K. Dzięki swojemu składowi olej kokosowy:

  • ma właściwości antywirusowe,
  • wspomaga odchudzanie,
  • pomaga w chorobach jelit,
  • wzmacnia odporność,
  • działa bakteriobójczo,
  • wspomaga leczenie grzybicy,
  • dostarcza energii potrzebnej do poprawnego funkcjonowania mózgu,
  • przeciwdziała chorobie Alzheimera i zapobiega utracie pamięci.

10. Tempeh

To fermentowane nasiona soi. Zawiera on wysokiej jakości łatwo strawne białka oraz kwasy omega 3.

Posiada wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy. Jest bogaty w witaminy (wit. z grupy B, ryboflawina, kwas foliowy) oraz minerały (magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan). Dzięki swojemu składowi tempeh:

  • obniża cholesterol,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • obniża poziom ciśnienia,
  • zapobiegać osteoporozie,
  • wspomaga leczenie chorej wątroby,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • zapobiega nowotworom.

Znasz już 10 superfoods na świecie. Pamiętaj jednak, że to ono ma uzupełniać niedobory codziennej, zdrowej diety, a nie być  lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć, a właśnie superfoods może Ci w tym doskonale pomóc.

Zobacz też: lista 10 polskich superfoods >>

Bogaty wybór najzdrowszych superfoods znajdziesz tutaj >>


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

2 komentarzy, 203 liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.

2
Dodaj komentarz

avatar
Marian
Gość
Marian

Bardzo ciekawe. O tempeh nie słyszałem. Mozna to gdzieś kupic?

Jolcia
Gość
Jolcia

Noni, a cóż to za dziwactwo, tego nie znałam 😉