fbpx

Dlaczego Włosi i Hiszpanie tak rzadko chorują na raka prostaty? Sekretem jest likopen


2 komentarzy, 95 liczba udostępnień

Włosi i Hiszpanie wiedzą, że likopen z pomidorów może uchronić przed rakiem prostaty, który co roku zbiera ogromne żniwo. Są smakoszami pomidorów i biją rekordy w ich jedzeniu.

My Polacy zjadamy zaledwie 10 kg pomidorów rocznie, zaś Włosi 65 kg, co wychodzi im jak widać na zdrowie.

Dlaczego akurat pomidory mają takie niesamowite właściwości antynowotworowe?

Ponieważ zawierają w sobie jeden ważny składnik. Jaki? Jest to likopen, czyli barwnik, który nadaje im tą piękną i soczyście czerwoną barwę. W 100 g pomidorów jest aż 3,58 mg likopenu.

Liczne badania wykazały, że likopen to silny antyutleniacz z grupy karetonoidów, który odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce. Co ważne, również w terapii nowotworów prostaty, gdyż hamuje ich rozwój.

Badania na temat działania antynowotworowego pomidorów

Badania przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie, na grupie 48 tysięcy mężczyzn, wykazały, że u osób które jadły w tygodniu 10 i więcej dań z pomidorów ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej było mniejsze o 30%.

Inne badania przeprowadzone na mężczyznach, którzy zostali zakwalifikowani do usunięcia prostaty wykazały, że po 3 tygodniach spożywania przez nich 15 mg likopenu dziennie, aż u 80% znacznie zmniejszyły się rozmiary prostaty.

Jak widać z analiz i badań, u osób o poziomie likopenu we krwi wyższym niż przeciętny ryzyko zachorowalności na raka prostaty znacznie maleje.

Chcesz wiedzieć jak osiągnąć wysoki poziom likopenu?

Otóż w celu osiągnięcia odpowiednio wysokiego poziomu likopenu zdolnego ingerować we wzrost komórek przedrakowych, czyli hamować ich rozwój oraz rozrost, musisz jeść pomidory, które spełnią 3 zasady.

Zasada 1. Pomidory muszą być gotowane, smażone albo duszone.

Zasada 2. Pomidory muszą być przyrządzane razem z tłuszczem, takim jak oliwa z oliwek.

Zasada 3. Pomidory musisz zjeść na ciepło.

Dlaczego? Ponieważ jak wynika z badań dr A. Venket Rao z Uniwersytetu w Toronto, likopen jest lepiej przyswajany z produktów przetworzonych, niż ze świeżych.

Analizy dowiodły, że likopen uwalniany jest podczas obróbki cieplnej, czyli gotowania, smażenia i duszenie pomidorów i to w tłuszczu.

Co istotne tłuszcz nie tylko zwiększa obecność likopenu w pomidorach, ale również podnosi jego przyswajalność przez organizm ludzki.

Oprócz tego likopen jest dodatkowo lepiej wchłaniany kiedy jest spożywany po podgrzaniu na ciepło.

Sprawdź teżco się stanie jak będziesz pił 1 szklankę soku pomidorowego dziennie

Teraz najważniejsze ile musisz zjeść likopenu codziennie, aby uchronić się przed rakiem prostaty?

1. Dawka profilaktyczna likopenu wynosi 12-15 mg/dobę – czyli 3 albo 4 pomidorki.

2. Dawka terapeutyczna likopenu wynosi 30 mg/dobę – czyli 7 albo 8 pomidorków.

I to cały sekret zdrowej prostaty u Włochów i Hiszpan. Możesz i Ty dołączyć do ich grona.

Wystarczy jak będziesz wsuwał ze smakiem ciepłe, uduszone na oliwie pomidorki, a likopen w nich zawarty usunie z Twojego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.

Zobacz również właściwości tego soku antynowotworowego.


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

2 komentarzy, 96 liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.

2
Dodaj komentarz

avatar
Grzegorz
Gość
Grzegorz

Uwielbiam pomidory, szczególnie teraz te z działki smakują cudownie. Odnośnie Włochów i Hiszpanów, pełna zgoda. Sam zauważyłem jak bardzo kochają serwować pomidory w formie przystawek. Samo zdrowie!

Sebastian
Gość
Sebastian

Za pomidorami nie przepadam, ale ze względów zdrowotnych je spożywam. Niestety na tą przypadłość cierpi wiele osób. Trzeba więc jej zapobiegać. Interesujący artykuł z cennymi poradami. Dziękuję.