Nie wiem czy wiesz, ale istnieje prosty, domowy sposób na przygotowanie zdrowego kefiru, który mocno wzmocni Twoją odporność. Co ważne, zawiera probiotyki, które mają potwierdzone właściwości lecznicze.
Będziesz potrzebował do tego JEDNEGO podstawowego składnika.
To grzybek tybetański. Jest od wieków stosowany przez mnichów tybetańskich, ponieważ doceniają jego lecznicze właściwości.
Grzybek tybetański, zwany również grzybkiem kefirowym to naturalne skupisko bakterii i drożdży, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji. Powstały kefir posiada niezwykłe właściwości zdrowotne.
Grzybek tybetański — 5 niezwykłych właściwości
Okazuje się, że kefir który powstaje przy użyciu grzybka tybetańskiego zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, wapń oraz wiele wartościowych probiotyków.
Na co pomaga grzybek tybetański?
- Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Spowalnia proces starzenia.
- Reguluje pracę jelit.
- Może mieć właściwości antynowotworowe (nowotwór żołądka).
Musisz wiedzieć, że prozdrowotne działanie kefiru z grzybka tybetańskiego możliwe jest głównie dzięki obecności egzopolisacharydów.
Już za moment dowiesz się jak przygotować tzw. kefir tybetański.
Gdzie zdobyć grzybek tybetański
Grzybek tybetański możesz kupić w wielu sklepach internetowych, jego cena nie przekracza 20 zł. Możesz go również otrzymać od znajomego, który zakupił produkt i rozpoczął jego hodowanie.
Grzybek dostarczany jest zazwyczaj w małych saszetkach i jest zanurzony w niewielkiej ilości mleka. Pamiętaj, że niskie temperatury spowalniają metabolizm ziaren kefirowych, więc dostawa powinna odbyć się bezproblemowo.
Po otrzymaniu produktu powinieneś delikatnie otworzyć saszetkę i wylać zawartość na sitko.
Uwaga! Grzybek jest bardzo mały i musisz uważać żeby przypadkowo nie wylać go razem z mlekiem.
Przepis na kefir z grzybka
W tym momencie jesteś gotowy do przygotowania kefiru. Oto co musisz zrobić:
Krok 1. Przygotuj mały słoik, gazę, drewnianą łyżeczkę (nie używaj metalowych), sitko oraz niepasteryzowane mleko.
Krok 2. Grzybek oraz słoik należy dokładnie umyć przed rozpoczęciem hodowli.
Krok 3. Słoik należy w połowie zalać mlekiem, następnie dodać grzybek tybetański. Całość zakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 4. Kefir będzie gotowy po około 20-24 godzinach. Po upływie około 10 godzin zaleca się delikatne wymieszanie zawartości słoika.
Krok 5. Gdy kefir jest gotowy, przecedź zawartość słoika przez sitko, wyciągnij grzybek i powtarzaj cały proces przygotowania kefiru.
Gotowe. Możesz cieszyć się smakiem najzdrowszego kefiru. Pamiętaj, że grzybek z dnia na dzień będzie coraz większy. Musisz o niego dbać.
Zaleca się, żeby kuracja kefirem tybetańskim trwała około 3 tygodnie.
Sprawdź też kolejne metody na zdrowie.
Powinien pan jeszcze napisać o każdorazowym przepłukaniu grzybka zimną wodą na sitku czy to zbędne przy dłuższym stosowaniu ?