fbpx

4 niezwykłe właściwości soczewicy PLUS przepis na zdrowe pierogi z soczewicy


158 liczba udostępnień

Soczewica jest źródłem białka roślinnego z bardzo wysoką przyswajalnością (na poziomie 84-86 procent). Więc jeśli szukasz produktu do swojej diety bezmięsnej, koniecznie sprawdź właściwości soczewicy.

Dawniej produkt ten nie był tak popularny jak dziś.

Ciekawostką jest pojawienie się wzmianki o soczewicy już w Starym Testamencie: „Wtedy Jakub podał Ezawowi chleb i gotowaną soczewicę. Ezaw najadł się i napił, a potem wstał i oddalił się”. Dziś soczewica coraz częściej gości na naszych stołach.

Znaczenie soczewicy zmieniła moda, konkretnie moda na wegetarianizm.

Już na moment dowiesz się jakie są najpopularniejsze rodzaje soczewicy i poznasz właściwości soczewicy.

Rodzaje soczewicy

Soczewica należy do grupy roślin strączkowych. Istnieje kilka rodzajów soczewicy. Do tych najpopularniejszych należą:

  • soczewica czerwona: najpopularniejszy rodzaj soczewicy. Nie trzeba jej namaczać, bardzo szybko staje się miękka. Na jej ugotowanie potrzeba w granicach 10-20 minut. 
  • soczewica zielona: wskazane jest namoczenie zielonej soczewicy przed ugotowaniem (30-40 minut). Posiada mocniejszą strukturę niż soczewica czerwona, dlatego gotuje się ją dłużej. 
  • soczewica żółta: jest bardzo podobna do soczewicy czerwonej, posiada przy tym łagodniejszy smak. Należy ją gotować w podobnym czasie do czerwonej i nie ma potrzeby namoczenia przed gotowaniem. Jest wersją pośrednią między soczewicą czerwoną, a zieloną. 

Oprócz wymienionych rodzajów soczewicy, w kuchni może pojawić się również soczewica brązowa oraz czarna. 

Każda z nich jest łatwa w przygotowaniu oraz zdrowa. Za moment dowiesz się jak na Twoje zdrowie działa soczewica. Czytaj dalej. 

4 niezwykłe właściwości soczewicy

Znasz już najpopularniejsze rodzaje soczewicy, więc najwyższa pora byś dowiedział się, co dobrego dla Twojego zdrowia da jedzenie soczewicy. 

Oto niezwykłe właściwości soczewicy:

1. Zwiększa uczucie sytości. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Soczewica sprawi, że zmniejszy Ci się apetyt i nie będziesz odczuwał głodu. Dodatkowo błonnik wpłynie na wyregulowanie pracy jelit. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie spożywać soczewicy w nadmiarze. 

2. Ma niski indeks glikemiczny, czyli po spożyciu soczewicy w ciągu 2-3 godzin nie następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Ta właściwość powoduje, że soczewica może być spożywana przez diabetyków. 

3. Zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, dlatego jest polecana dla kobiet w ciąży. 

4. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, dlatego stanowi idealną alternatywę dla mięsa. Choć nie jest to białko pełnowartościowe to poprzez połączenie np. z ziemniakiem można ten problem rozwiązać. Dlatego mocno na popularności zyskują pierogi z soczewicą.

Na koniec mam dla Ciebie niespodziankę. Przygotowałem przepis na zdrowe pierogi z soczewicą. To danie nie tylko pobudzi Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim będzie bardzo wartościowe dla zdrowia.

Przepis na pierogi z soczewicą

Składniki na farsz:

  • 350 g soczewicy (wybierz rodzaj),
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 100 g tartej bułki,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna razowa – 100g,
  • łyżeczka soli,
  • gorąca woda,
  • ok. 2 łyżeczek oliwy,
  • 1 jajko i 1 żółtko.

Jak zrobić zdrowe pierogi z soczewicą?

Krok 1. W zależności od wybranego rodzaju soczewicy, zalej ją wodą do namoczenia. Następnie zlej wodę i ugotuj ziarna tak, aby były miękkie.

Krok 2. Zmiel ziarna, a cebulę podsmaż na oliwie.

Krok 3. Następnie wymieszaj zmielone ziarna, tartą bułkę, jaja, cebulę oraz przyprawy. Farsz jest gotowy.

Krok 4. Przygotuj ciasto. Przy dolewaniu wody uważaj żeby ciasto nie było zbyt miękkie. Ciasto powinno być elastyczne i cienkie.

Krok 5. Przygotuj dowolne foremki do pierogów, nałóż farsz na środek i dokładnie zlep brzegi.

Krok 6. Ugotuj pierogi i ciesz się smakiem tego bardzo zdrowego dania.

Smacznego.

Do pierogów możesz dodać najzdrowszy kefir z grzybka tybetańskiego.


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

158 liczba udostępnień
GD

Od najmłodszych lat temat zdrowia nie jest mi obcy. Jestem przede wszystkim aktywnym sportowcem i nie wyobrażam sobie innego życia. Od wielu lat poszerzam wiedzę na temat naturalnej profilaktyki zdrowotnej.

Dodaj komentarz

avatar