Czy wiesz, że już Aztekowie dostrzegli niesamowite lecznicze właściwości awokado i dlatego nazywali je „masłem Boga”? Cenili je przede wszystkim za to, że pozwalało uniknąć wielu poważnych chorób.
Co ważne traktowane było ono jako bardzo skuteczny afrodyzjak. Z kolei liście i korę używano do obniżenia gorączki i terapii schorzeń kobiecych…
Dziś już wiadomo, że awokado leczy!
Zainteresowany jakie lecznicze właściwości ma awokado?
Korzyści z jedzenia awokado
1. Długo utrzymuje uczucie sytości
Ponieważ zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które na długo (nawet na 5 godzin) dają uczucie sytości.
2. Obniża ciśnienie krwi
Wynika to z tego, że jest świetnym źródłem potasu. W efekcie aż o 24% zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Dodatkowy sposób na obniżenie ciśnienia: pij 3x dziennie taką miksturę
3. Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej
Ponieważ zawiera związki fitochemiczne, które przyczyniają się do śmierci komórek przedrakowych.
4. Chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej
Gdyż awokado jest bogatym źródłem luteiny.
5. Wspiera pracę wątroby
Ponieważ jest zasobne w przeciwutleniacz o nazwie glutation.
Pracę wątroby bardzo dobrze wspiera również ten masaż wątroby. Rób go co ranek
6. Obniża cholesterol
Wynika to z tego, że zawiera beta-sitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów, a podwyższa dobry. A w efekcie chroni przed rozwojem miażdżycy.
7. Wspomaga terapię cukrzycy
Ponieważ zawiera błonnik, który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.
Wiesz już, że warto jeść awokado – nawet codziennie.
Teraz poznaj pastę antymiażdżycową z awokado.
Jak masz wykonać pastę z awokado?
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pomidora
- 2 orzechy włoskie
- sól morska
- sok z cytryny
Wykonanie:
Krok 1. Z awokado usuń pestkę, miąższ wydrąż i rozgnieć widelcem w miseczce.
Krok 2. Do awokado dodaj posiekaną cebulkę, rozgnieciony czosnek, wymieszaj.
Krok 3. Na koniec do pasty dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane orzechy, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
Krok 4. Całość delikatnie wymieszaj.
Krok 5. Aby pasta nie zmieniła koloru, włóż do niej pestkę z awokado i przechowuj w lodówce.
Wiesz dlaczego moja pasta ma bardzo silne działanie antymiażdżycowe?
Ponieważ zawiera aż 5 składników, które chronią przed miażdżycą. Jest w niej awokado, czosnek, cebula, orzechy i pomidor.
Na zakończenie powiem Ci coś jeszcze ważnego. Mianowicie jak podaje raport EWG dotyczacy warzy i owoców najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami – awokado znalazło się na liście „czystej piętnastki”.
Możesz więc kupować je w zwykłym sklepie – ponieważ pestycydy się go nie trzymają.
Wskazówka: awokado warto łączyć np. z witaminą A (sokiem marchwiowym).
Zobacz też 5 zielonych koktajli zdrowia. Skomponowane tak, żeby wpłynęły na cały organizm