7 właściwości leczniczych awokado PLUS przepis na pastę antymiażdżycową


1.3k liczba udostępnień

Czy wiesz, że już Aztekowie dostrzegli niesamowite lecznicze właściwości awokado i dlatego nazywali je „masłem Boga”? Cenili je przede wszystkim za to, że pozwalało uniknąć wielu poważnych chorób.

Co ważne traktowane było ono jako bardzo skuteczny afrodyzjak. Z kolei liście i korę używano do obniżenia gorączki i terapii schorzeń kobiecych…

Dziś już wiadomo, że awokado leczy!

Zainteresowany jakie lecznicze właściwości ma awokado?

Korzyści z jedzenia awokado

1. Długo utrzymuje uczucie sytości

Ponieważ zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które na długo (nawet na 5 godzin) dają uczucie sytości.

2. Obniża ciśnienie krwi

Wynika to z tego, że jest świetnym źródłem potasu. W efekcie aż o 24% zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Dodatkowy sposób na obniżenie ciśnienia: pij 3x dziennie taką miksturę

3. Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej

Ponieważ zawiera związki fitochemiczne, które przyczyniają się do śmierci komórek przedrakowych.

4. Chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej

Gdyż awokado jest bogatym źródłem luteiny.

5. Wspiera pracę wątroby

Ponieważ jest zasobne w przeciwutleniacz o nazwie glutation.

Pracę wątroby bardzo dobrze wspiera również ten masaż wątroby. Rób go co ranek

6. Obniża cholesterol

Wynika to z tego, że zawiera beta-sitosterol, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów, a podwyższa dobry. A w efekcie chroni przed rozwojem miażdżycy.

7. Wspomaga terapię cukrzycy

Ponieważ zawiera błonnik, który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.

Wiesz już, że warto jeść awokado – nawet codziennie.

Teraz poznaj pastę antymiażdżycową z awokado.

Jak masz wykonać pastę z awokado?

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pomidora
  • 2 orzechy włoskie
  • sól morska
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Krok 1. Z awokado usuń pestkę, miąższ wydrąż i rozgnieć widelcem w miseczce.

Krok 2. Do awokado dodaj posiekaną cebulkę, rozgnieciony czosnek, wymieszaj.

Krok 3. Na koniec do pasty dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane orzechy, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

Krok 4. Całość delikatnie wymieszaj.

Krok 5. Aby pasta nie zmieniła koloru, włóż do niej pestkę z awokado i przechowuj w lodówce.

Wiesz dlaczego moja pasta ma bardzo silne działanie antymiażdżycowe?

Ponieważ zawiera aż 5 składników, które chronią przed miażdżycą. Jest w niej awokado, czosnek, cebula, orzechy i pomidor.

Na zakończenie powiem Ci coś jeszcze ważnego. Mianowicie jak podaje raport EWG dotyczacy warzy i owoców najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami – awokado znalazło się na liście „czystej piętnastki”.

Możesz więc kupować je w zwykłym sklepie – ponieważ pestycydy się go nie trzymają.

Wskazówka: awokado warto łączyć np. z witaminą A (sokiem marchwiowym).

Zobacz też 5 zielonych koktajli zdrowia. Skomponowane tak, żeby wpłynęły na cały organizm


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

1.3k liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x