fbpx

7 zakazanych produktów, których lepiej unikać w kuchni


Czy przyglądasz się temu, co ląduje na Twoim talerzu? Okazuje się, że pewne popularne produkty mogą zaszkodzić zamiast pomóc i zdecydowanie lepiej jest ich unikać lub przynajmniej ograniczać do minimum.

Odkryj 7 zakazanych produktów, których lepiej unikać w swojej kuchni

1. Jarzynka (Wegeta)

W jej składzie króluje ogromna ilość soli oraz glutaminianu sodu, czyli substancji wzmacniającej smak i zapach, która powoduje zaburzenia rytmu serca, bóle i zawroty głowy, ucisk w klatce piersiowej, osłabienie, reakcje alergiczne, astmę, migreny, uderzenia gorąca, omdlenia.

Z kolei warzyw w jarzynce jest jedynie 15%.  

2. Kostki mięsne, rosołowe

Również nie mają nic wspólnego z mięsem, ponieważ jest go tam zaledwie 0,4%. Reszta to glutaminian monosodowy, skrobia, utwardzony tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki.

Do tego góra soli, która wywołuje zaburzenia pracy nerek, wzrost masy ciała, zatrzymanie wody w organizmie, nadciśnienie tętnicze, które skutkuje udarami oraz atakami serca.

3. Zupki chińskie

Czyli makaron zrobiony z wysokooczyszczonej mąki pszennej, wody oraz chemicznych dodatków (węglanu potasu, sodu, fosforanów).

Do tego jest w niej susz smakowy, barwniki, aromaty, substancje spulchniające, przeciwzbrylające, glutaminian sodu, przeciwutleniacze produkowane na bazie ropy naftowej.

Jest też w niej aż 8 g soli i szkodliwie tłuszcze trans.

Jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu Baylor i Uniwersytetu Harvarda w USA – spożywanie makaronu instant dwa lub więcej razy w tygodniu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, zespołu kardiometabolicznego oraz udaru mózgu.

Zobacz też:

4. Margaryna

Jest bogata w tłuszcze trans, które przyczyniają się do powstawania otyłości brzusznej i podnoszą poziom cholesterolu.

Oprócz tego zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory oraz upośledzają tkankę mózgową.

5. Maggi, sos sojowy

W ich składzie jest woda, ogromne ilości soli, glutaminian sodu, ocet, ekstrakt drożdżowy oraz wiele wzmacniaczy smaku.

Wśród tych dodatków jest rybonukleotyd disodowy, który wywołuje astmę, zmiany nastroju, nadpobudliwość, problemy z nerkami oraz swędzące wysypki skórne.

6. Majonez

W 5 łyżkach majonezu znajduje się go ok. 100-150 mg cholesterolu, czyli połowa dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Jak wiadomo nadmiar cholesterolu może prowadzić do miażdżycy. Ponadto powoduje on zatykanie się naczyń krwionośnych co skutkuje udarem mózgu, zawałem serca.

Znasz już 6 niezdrowych produktów. Odkryj listę 7 produktów bogatych w antyoksydanty.

7. Serek topiony

Przetworzone produkty serowe nie mają nic wspólnego z serem. Są one w większości wykonane ze składników wypełniających.

Głównymi składnikami serów topionych jest woda, masło, utwardzone tłuszcze roślinne, a do tego sporo konserwantów, aromatów, emulgatorów i utwardzaczy, które negatywnie wpływają na zdrowie.

Sam widzisz – czego musisz unikać dla swojego zdrowia. Znasz listę zakazanych produktów.

To bardzo ważne, aby nie jeść właśnie takich produktów, które mają w sobie całą masę chemicznych dodatków negatywnie wpływających na Twoje zdrowie.

Sprawdź koniecznie:


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.

Dodaj komentarz

avatar