Czego nie jeść na diecie. Odstaw 10 produktów z tej listy (podaję zdrowe zamienniki)


1 komentarz, 28 liczba udostępnień

Jeśli jesteś na diecie albo nadal często jesz frytki, majonez, chipsy, chleb, białą mąkę, to z całą pewnością nawet nie masz pojęcia, że te wszystkie wysokokaloryczne i niezdrowe produkty możesz zamienić na zdrowsze!

Odkryj czego nie jeść na diecie, jeśli nie chcesz stracić jej efektów

… i poznaj koniecznie zdrowe zamienniki.

Co ważne jak zamienisz niezdrowe i bardzo przetworzone jedzenie na równie smaczne produkty – dostarczając dla organizmu pełnowartościowego jedzenia, które na długo Cię nasyci, to z całą pewnością schudniesz.

Czego nie jeść, żeby schudnąć. Oto lista 10 zdrowych zamienników

1. Mleko krowie ze sklepu zamień na mleko kokosowe

Okazuje się, że mleko krowie przetworzone przez przemysł mleczarski stanowi ogromny balast dla organizmu człowieka. Po przeróbce jest ono ubogie w witaminy i dlatego wapń w nim zawarty nie jest należycie przyswajany, a jest odkładany w organizmie w postaci złogów.

Wiedziałeś o tym? Dodatkowo duża część społeczeństwa jest uczulona na laktozę zawartą w mleku i nawet o tym nie wiedząc cierpi na różne problemy trawienne (gazy, wzdęcia, bóle brzucha).

Zdrowym zamiennikiem dla mleka krowiego okazuje się mleko kokosowe, które mogą pić nawet osoby nietolerujące laktozy.

Dodatkowo mleko kokosowe jest bogate w wartościowe średniej długości kwasy tłuszczowe, takie jak: stearynowy, linolenowy, laurynowy i kaprylowy. Nie zawiera też ono cholesterolu, za to posiada witaminę C, K, witaminy z grupy B oraz mikro i makroelementy.

Co ważne dzięki zawartości średnio długich kwasów tłuszczowych mleko kokosowe zostaje szybko spożytkowane na energię i nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Niesamowite – prawda? Pijesz mleko kokosowe i nie tyjesz!

Zobacz też co się stanie, jak będziesz pił przez miesiąc wodę kokosową

2. Słodkie napoje zamień na wodę z cytryną i owocami

Słodkie napoje to ogromna ilość cukru, kalorii i niezdrowych dodatków, takich jak… i tu zaczyna się dłuuuga lista.

Są to barwniki, substancje słodzące, aspartam, cyklaminian sodu, acesulfam K, regulatory kwasowości, różne aromaty, substancje konserwujące: benzoesan sodu i sorbinian potasu. Ale długa lista…

Napoje te w konsekwencji są niezdrowe i kaloryczne. Co gorsza nie ugaszą pragnienia i nie nawodnią odpowiednio Twojego organizmu, a jedynie dostarczą szkodliwych substancji – nic więcej.

Warto więc zamienić te słodkie napoje na zwykłą wodę niegazowaną z sokiem z cytryny i z dodatkiem owoców. Ten niskokaloryczny napój znakomicie nawadnia, gasi pragnienie, a dodatkowo jest pełen witaminy C i innych wartościowych witamin.

Co istotne zero w nim szkodliwej chemii obciążającej nasz organizm. Już wiesz co od dziś pijesz!

3. Chleb tostowy zamień na pełnoziarniste pieczywo

Chleb tostowy wydaje się taki superancki, bo przecież nie pleśnieje, nie schnie, jest równiutko pokrojony i można z niego zrobić niesamowite grzanki.

A tu się okazuje, że taki chleb upieczony z mąki pszennej jest pozbawiony składników mineralnych i witamin.

W jednej kromce jest 92 pustych kalorii, które bardzo mało sycą.

W konsekwencji po zjedzeniu pieczywa tostowego głód pojawia się bardzo szybko i znowu sięgamy po kolejną kromkę chleba tostowego.

Zamień więc chleb tostowy na pełnoziarniste pieczywo, które jest bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, selen, magnez.

Co ważne 1 kromka zawiera tylko 75 kalorii, które na długo sycą i dostarczają energii. Po zjedzeniu pełnowartościowego chleba poczujesz się nie tylko na długo najedzony, ale dostarczysz też do organizmu cennych minerałów.

4. Margarynę zamień na masło z awokado

Margaryna to produkt sztuczny, powstały w wyniku przetworzenia oleju roślinnego w utwardzony tłuszcz roślinny. Sztuczny – to wiadomo niezdrowy i to bardzo!

Oprócz tego margaryna zawiera tłuszcze trans, które są bardzo szkodliwe i wywołują wiele poważnych chorób.

Warto więc margarynę zastąpić masłem zrobionym z awokado, które jest skarbnicą witaminy C, E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera też duże ilości witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu.

I choć awokado ma sporo kalorii, zawiera w sobie bardzo zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu, a przez to chronią serce, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zapobiegają nowotworom.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić masło z awokado?

Powiem Ci, to bardzo proste:

Tak zwyczajnie miąższ z dojrzałego awokado wydrąż, przełóż do blendera, zalej sokiem z cytryny, dopraw do smaku, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksuj aż powstanie gładka masa. Pychota!

5. Pasztet zamień na pasztet z soczewicy

Pasztet? Zdawałoby się, że powinien być zrobiony z mięsa kurzego albo wieprzowego. Czy w pasztecie jest mięso? Owszem całe góry – tylko, że jest to MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie.

A co to takiego? Już mówię… Są to łapy, grzebienie, dzioby, kupry, chrząstki, tłuszcz, kości, pazury i skóra… Ot i całe mięso plus woda, kasza i inne zapychacze. Sam widzisz jest to wyrób bardzo kaloryczny i niezdrowy.

W takim razie zamień pasztet sklepowy na pasztet z soczewicy, który zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu, tak bardzo potrzebnego w ciąży kwasu foliowego oraz bezcennego błonnika.

Jak przygotować sobie pyszny pasztet do chleba z soczewicy?

Zrób tak: 300 g soczewicy oraz 2 marchewki ugotuj, odlej wodę i zblenduj na gładką masę. 1 paprykę i 1 cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, a potem zblenduj. Soczewicę i warzywa połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek, przyprawy ulubionymi ziołami, pieprzem, curry i dobrze wymieszaj.

6. Majonez zamień na musztardę

Już jedna łyżka majonezu zawiera aż 166 kcal. To prawdziwa bomba kaloryczna – powinieneś go używać oszczędnie, a najlepiej zupełnie z niego zrezygnować.

Co w zamian? Oczywiście, że musztarda, która wykazując działanie bakteriobójcze i przeciwnowotworowe (sprawdź przepis na sok przeciwnowotworowy). I co ważne ma niewiele kalorii, bo w 1 łyżce znajduje się zaledwie 18 kcal.

7. Smażone frytki z ziemniaka zamień na pieczone frytki z buraka, marchewki, pietruszki

Ziemniaki zawierają bardzo dużo skrobi, z której pod wpływem smażenia powstają akrylamidy, z których produkuje się plastik, gumę, papier, kosmetyki. Masakra!

Co istotne poziom akrylamidu we frytce przekracza ponad tysiąc razy dopuszczalne normy spożycia tej trucizny.

Mówi się nawet, że jedna frytka to to samo co jeden papieros. Nic chyba więcej nie muszę pisać. Ten jeden argument wystarczy, aby nie jeść frytek – prawda?

W takim razie te trujące frytki z ziemniaka zamień na pieczone frytki z marchewki, buraka, pietruszki. Te warzywa dostarczą Ci cennych minerałów, witamin i błonnika, a nie zatrują Twojego organizmu. Mnie to przekonuje, a Ciebie?

8. Chipsy zamień na pieczone talarki z marchewki albo buraka w papryce i ziołach

Chrupiesz sobie chipsy? Może nawet teraz. Ale czy wiesz, że zawierają one ogromne ilości soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu? Wydawałoby się, że to tylko poczciwy ziemniak – a jednak!

Jak więc im się oprzeć, jak są takie pyszne a zarazem niezdrowe i bardzo kaloryczne. Jedynie 100 g zawiera aż 500-550 kcal.

Musisz chipsy z ziemniaka zastąpić czymś chrupiącym i zdrowym. Czym? Takie właśnie są chipsy z marchewki albo buraka. Burak i marchewka to rzadko spotykane kopalnie cennych pierwiastków (sprawdź też lecznicze właściwości buraka)

Chipsy z nich zrobione będą miały bardzo mało kalorii (100 g buraka ma jedynie 38 kcal), a prócz tego dostarczą Ci cennych minerałów, witamin i błonnika.

Co ważne buraki, dzięki zawartości betacyjanin zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem.

9. Słodkie kakao zamień na kakao naturalne

Pijesz słodkie kakao o poranku i tak cudnie delektujesz się tym smakiem dzieciństwa?

Musisz wiedzieć, że w 100 g słodkiego kakao znajduje się aż 85 g cukru! Ta ogromna dawka cukru, nie doda Ci na zbyt długo energii.

Wręcz przeciwnie, negatywnie wpłynie na koncentrację i sprawi, że już za godzinę będziesz strasznie głodny.

Zamień więc te słodkie kakao na kakao naturalne, które jest cennym źródłem fosforu, wapnia, magnezu, potasu i cynku. Zawiera też cenne polifenole i przeciwutleniacze o bardzo wysokim potencjale zdrowotnym.

10. Cukier zamień na miód

Bez wątpienia cukier jest niezdrowy, każdy o tym wie, więc powstaje pytanie: po co go nadużywamy? Ponieważ zwyczajnie nas uzależnił od siebie.

Warto więc zamienić cukier na miód, który nie dość, że jest słodki, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne, dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych przez pszczoły w trakcie jego produkcji.

Zawiera on w sobie dużo magnezu, żelaza oraz witamin.

Ma więc właściwości odtruwające, antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy, goi rany, ożywia mózg.

Wiesz już wszystko co powinieneś wiedzieć. Może zainteresuje Cię także ta dieta maślankowo-ziemniaczana. Daje niesamowite efekty.

Zatem podejmij wyzwanie…

Nie jedz tych produktów na diecie. Wymień je na ich zdrowe odpowiedniki i zacznij obserwować swój organizm.

Co się stanie? Otóż zyskasz więcej energii, odejdą kłopoty jelitowe, wzdęcia, gazy, poprawi się Twoje samopoczucie i jakość snu, co ważne Twoja waga zacznie spadać.

Nie wierzysz? Nie musisz… Zwyczajnie podejmij wyzwanie i przeprowadź na sobie doświadczenie.

O efektach eksperymentu napisz mi koniecznie w komentarzu.

Zobacz przepis na odchudzające śniadanie, które pobudza na cały dzień


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

1 komentarz, 28 liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
5 lat temu

Ojj będę musiała zrezygnować z kilku produktów, ale dobrze że podaliście zamienniki 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x