fbpx

Niesamowite właściwości czosnku. Chroni przed chorobami serca


97 liczba udostępnień

Pytanie brzmi: dlaczego czosnek posiada tak niesamowite właściwości, że chroni przed chorobami serca? To warzywo zjedzone w tak małej ilości (jedynie 10g dziennie) jest najlepszym pokarmem dla serca.

Dlaczego czosnek jest tak zdrowy

Nasz polski czosnek jest tak niesamowicie zdrowy, ponieważ zawiera w sobie akurat te substancje, które chronią przed chorobami serca.

Jakie to substancje?

Otóż w czosnku znajdziesz całą masę terapetycznych flawonoidów, a do tego olejki eteryczne oraz lotne i organiczne związki siarkowe (allinę i skordyninę A i B).

Co ważne szeroko zakrojone badania prowadzone pod kierownictwem dr Eryka Block, szefa wydziału Chemii Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Albany wykazały, że w szczególności ajoen należący do najważniejszych, biologicznie aktywnych substancji zawartych w czosnku – działa korzystnie na procesy krzepnięcia krwi.

Ten związek (i to jest genialne!) działa podobnie jak aspiryna, która jak wiadomo jest zalecana jako znakomity środek zapobiegający chorobom serca, w szczególności zmianom zakrzepowo-zatorowym.

Dlaczego warto więc jeść czosnek codziennie?

Oto wyjątkowe właściwości czosnku

Jak wykazały badania czosnek:

1. Zmniejsza się lepkość krwi

Wyniki badań Belza z Instytutu Badań Serca i Układu Krążenia Centrum Farmakologii Sercowo-Naczyniowej w Moguncji/Wiesbaden wykazały, że regularne stosowanie czosnku znakomicie wpływa na układ krążenia albowiem to on zmniejsza lepkość krwi.

2. Obniża się skłonność do zatorów i zakrzepów

Uczony Arun K. Bordia z Centrum Badawczego Szpitala w Bombaju wykazał, że jedzenie surowego czosnku w ilości 1,5 ząbka czosnku na 5 kg masy ciała zmniejsza znacząco ryzyko powstawania zmian zakrzepowo-zatorowych.

3. Zwiększa się zdolność do rozpuszczania skrzeplin u osób chorych na miażdżycę

Uczony Arun K. Bordia wykazał, że jedzenie przez 3 miesiące surowego czosnku zwiększa aktywność fibrynolityczną, czyli zdolność do rozpuszczania skrzeplin.

4. Zmniejsza się objętość płytek krwi i dochodzi do ich regresji

Wyniki badań Belza, dowiodły, że przyjmowanie wysokich dawek czosnku przez 48 miesięcy zmniejszało znacznie wzrost objętości płytek miażdżycowych i powodowało ich regresję o 13,9%.

5. Zwiększa się elastyczności naczyń krwionośnych

Jak wykazał Belz na podstawie 2 letnich badań przeprowadzonych na 202 zdrowych osobach w wieku od 50 do 80 lat, iż regularne przyjmowali dziennie 300 mg sproszkowanego czosnku, zwiększa zdecydowanie elastyczność aorty.

A tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych w naczyniach oraz poprawia przepływ krwi i pracę serca

6. Obniża się poziom cholesterolu

Badacz dr M. Sucur lecząc swoich pacjentów żywym czosnkiem, stwierdził, że po 25 dniach kuracji u prawie wszystkich chorych nastąpił spadek cholesterolu.

Dzienna dawka wynosiła 15g czosnku.

7. Obniża się ciśnienie tętnicze krwi

Dr Petkow z Bułgarskiej Akademii Nauk po wielu próbach ustalił, że podawanie ludziom czosnku powoduje istotny spadek ciśnienia krwi zarówno skurczowego jak i rozkurczowego.

Sam widzisz…
Badania mówią same za siebie. Właściwości czosnku są imponujące.

Czosnek leczy i zapobiega miażdżycy!

Bez wątpienia wyniki te wskazują, że czosnek w terapii chorób serca i miażdżycy nie tylko ma rolę zapobiegawczą, ale również leczniczą.

Ważne! To czosnek, jak wykazały badania, może nawet opóźnić proces miażdżycowy o 15 lat. Dlaczego?

Ponieważ ogranicza czynniki ryzyka takie jak: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom lipidów i ich utlenianie, fibrynogen w osoczu, akumulacja jonów CA+2 w komórkach mięśni gładkich oraz agregacja płytek krwi i lepkość krwi.

Teraz najważniejsze!

Dlaczego 10g czosnku?

Ma takie niesamowite działanie na układ sercowo-naczyniowy?

Ponieważ:
analizując różne badania J. Carper stwierdził, że jedynie 10g czosnku zjedzonego codziennie, czyli dwa ząbki, jest wystarczające, aby uchronić nasz organizm przed chorobami serca i układu krwionośnego.

Wiesz już jakie są właściwości czosnku.

Nie pozostaje Ci nic innego jak spożywanie każdego dnia już do końca życia (a będzie ono bardzo długie!) dwóch ząbków czosnku.

Jadasz czosnek? To wspaniale! Podziel się z nami w komentarzu metodą na skuteczne zabicie zapachu czosnku z ust po jego zjedzeniu! Dzięki Tobie i inni pokochają czosnek.

Zobacz, jaka jeszcze żywność chroni przed chorobami


LUBISZ TO? UDOSTĘPNIJ:

97 liczba udostępnień
Basia

Cześć, jestem Basia! Od wielu lat zgłębiam tajniki zdrowego życia i tego, jak naturalnymi metodami chronić swoje zdrowie.Piszę blog i poradniki, w których pokazuję, jak dbać o siebie i swoją rodzinę w sposób naturalny.

Dodaj komentarz

avatar