Już od dziś jak uzyskasz tą wyjątkowo cenną wiedzę, będziesz i to regularnie zajadał się czekoladą. Co ważne nikt Ci nie wmówi, że to niezdrowe, ponieważ Ty będziesz wiedział TO…
Zacznijmy od tego, że zawsze Ci wmawiali, że słodycze są niezdrowe – prawda?
A prawda jest taka, że i owszem są niezdrowe ale tylko te z białego cukru, z kolei gorzka czekolada jest niesamowicie zdrowa. Dlaczego?
Ponieważ gorzka czekolada o zawartości 70% masy kakaowej jest źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Jednak co najważniejsze zawiera w sobie znaczne ilości polifenoli zwanych protocyjanidynami, które dobroczynnie oddziaływują na ludzki organizm.
Najnowsze badania wykazały, że to one wywołują analogicznie pozytywne skutki zdrowotne jak zielona herbata, czerwone wino, cebula i czosnek.
Co da Ci jedzenie 2 kostek gorzekiej czekolady dziennie?
Poznaj 5 powodów dla których powinieneś codziennie delektować się 20g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
Otóż dzięki czekoladzie:
1. Zapobiegniesz chorobom układu krążenia – ponieważ zawarte w niej flawanole i procyjanidy korzystnie wpływają na układu krążenia, ułatwiają przepływ krwi i działają rozkurczająco na naczynia krwionośne.
Tym samym obniżają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i nadciśnienia.
2. Złagodzisz stres i poprawisz swój nastrój – albowiem czekolada zawiera kwas walerianowy działający uspokajająco, spore ilości magnezu o działaniu łagodzącym stres i antydepresyjnym oraz tryptofanu dającego poczucie szczęścia i radości.
3. Zapobiegniesz chorobom nowotworowym – ponieważ protocyjanidy w niej zawarte znacząco hamują i opóźniają rozwój niektórych typów raka wywołanych przez substancje kancerogenne.
4. Zapobiegniesz kamicy nerkowej – albowiem czekolad zawiera teobrominę, która hamuje tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.
5. Wydłużysz swoje życie – ponieważ wzmocnisz swoją odporność i tak jak ludzie z plemienia Kuna z Panamy, będziesz odporny na cztery z pięciu najbardziej trapiący ludzi zachodu chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, nowotwory, wylew, choroby serca).
Właściwości zdrowotne kakao doceniali już Majowie i Aztekowie. Doceń je i Ty. Połącz słodką przyjemność, że zdrowiem.
Tym bardziej jeżeli dbasz o swoje zdrowie powinieneś ten słodki nawyk jedzenia codziennie 20 g czekolady gorzkiej o zawartości 70% kakao, wprowadzić do swojego życia.
A wiesz już, że warto! Jednak pamiętaj, aby nie spożywać czekolady wraz z mlekiem, albowiem to ono neutralizuje jej pożyteczne dla zdrowia efekty i przeszkadza w absorpcji polifenoli z czekolady.
Uwielbiam czekoladę, a gorzką najbardziej. Pozdrawiam.
Ciekawe, że aż tyle zalet ma czekolada. Od dziś zacznę ją jeść.
Zawsze wiedziałam, że czekolada nie dość, że jest pyszna to ma same zalety:)
Tak wszystko się zgadza. Ważne aby wybierać prawdziwą czekoladę z dużą ilością kakao, a nie wyroby czekolado podobne. Ludzie pamiętajcie o czytaniu etykiet!
To prawda zawsze przed zakupem czegokolwiek warto przeanalizować etykietę i to wszystko co jest napisane drobnym druczkiem. Co ważne wybierajmy produkty z jak najmniejszą liczbą składników.
Pozdrawiam,
Basia.