Już w średniowieczu chwaliła jej właściwości Hildegarda z Bingen. Ojciec botaniki, Hieronim Bock w XVI wieku właśnie pokrzywę wskazywał jako jedną z najważniejszych roślin o wielostronnych zastosowaniach.
Teraz już nie ma wątpliwości co do tego jakie zalety zdrowotne ma jedzenie młodej pokrzywy. Pamiętaj – młodej – ponieważ stara pokrzywa jest włóknista i zawiera szkodliwe dla nerek cystolity.
Wiesz dlaczego pokrzywa ma prozdrowotne działanie?
Ponieważ badania biochemiczne wykazały, że liście, łodygi i korzenie pokrzywy są zasobne w związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Są bogate w witaminy (A, C, E i K), minerały (wapń, magnez, żelazo, krzem). Oprócz tego pokrzywa jest zasobna w antocyjany, alkaloidy, chlorofil, cholinę, histaminę, flawonoidy, serotoninę, sterole, taniny, kwasy i białko.
Jakie korzyści przyniesie Ci jedzenie młodej pokrzywy?
1. Wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
2. Przyśpiesza przemianę materii.
3. Wspomaga leczenie anemii.
4. Hamuje rozwój komórek rakowych.
5. Działa moczopędnie.
6. Wspomaga leczenie schorzeń dróg moczowych, stanów zapalnych i zakażeń bakteryjnych układu moczowego.
7. Redukuje stany zapalne i łagodzi ból w chorobach reumatoidalnych.
9. Wspomaga terapię nieżytu żołądka.
10. Łagodzi bóle głowy.
11. Pozytywnie wpływa na proces leczenia ran.
12. Działa przeciwzapalnie na układ trawienny.
Już wiesz jak zdrowa jest pokrzywa. Wiesz jakie są zalety jedzenia pokrzywy. Teraz poznaj przepis na syrop z pokrzywy.
Jak wykonać syrop z pokrzywy?
Krok 1. Młodą, świeżą pokrzywę (400 g) umyj i posiekaj.
Krok 2. Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj 60 g cukru.
Krok 3. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj przez 5 minut.
Krok 4. Posiekaną pokrzywę zalej wodą z cukrem.
Krok 5. Odczekaj 20 minut.
Krok 6. Odcedź liście pokrzywy na sicie.
Krok 7. Do soku z pokrzywy dodaj sok z 6 cytryn i 6 łyżek miodu.
Krok 8. Całość dobrze wymieszaj, a uzyskany syrop przelej do słoika.
Krok 9. Zakręć słoik i przechowuj w ciepłym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.
Jak masz stosować syrop z pokrzywy?
Syrop z pokrzywy mieszaj w stosunku ¼ szklanki syropu i ¾ wody.
Pij dwa razy dziennie przez 3 tygodnie.
Jeżeli masz osłabiony organizm albo chcesz zadziałać na niego przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie – to z całą pewnością kuracja pokrzywą jest w sam raz dla Ciebie.
Pamiętaj – Matka Natura dba o Nas w każdej sytuacji.
Masz pytania? Zadaj je w komentarzu.
Zobacz też jakie zioła są najzdrowsze i co się stanie, jak będziesz je spożywał.
Pokrzywa to moja ulubiona roślina lecznicza, na drugim ostatnio jest konopia 😀 Ale do dzięki pokrzywie zainteresowałem się ziołolecznictwem 🙂
Cześć Basiu 🙂
Bardzo ucieszyłam się, gdy zobaczyłam podany przez Ciebie przepis na syrop z pokrzywy. Od razu więc przygotowałam syrop na 3 tygodnie, aż dla 3 osób!
Niestety po 2 dniach, wszystkie słoiki z syropem z pokrzywy, które miały wytrzymać do 6 miesięcy (postawione w ciepłym, ciemnym miejscu), zaczęły fermentować 🙁 Wstawiłam więc je wszystkie do lodówki – choć wiem, że jest to sprzeczne z zaleceniami przepisu! Szkoda było mi jednak wylać blisko 9 litrów syropu 🙁
Nie mam jednak pojęcia, co się stało i dlaczego tak się stało!?